19.10. - У Чајничу одржано Четврто такмичење сјекача - моториста

Четврто такмичење сјекача - моториста у организацији ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, одржано је протеклог викенда у Чајничу, хотел „Орјент“. Након паузе од двије године због пандемије вируса корона, домаћин овогодишњег такмичења било је ШГ „Вучевица“ из Чајнича.

takmicenje.sjekaca.01takmicenje.sjekaca.02

У пет дисциплина такмичило се осам екипа са укупно 24 учесника из сљедећих шумских газдинстава: „Оштрељ - Дринић“ Дринић, „Панос“ Вишеград, „Чемерница“ Кнежево, „Романија“ Соколац, „Височник" Хан Пијесак, „Маглић“ Фоча, „Градишка“ Градишка и „Вучевица“ Чајниче.

Дисциплине кроз које су такмичари у току два такмичарска дана показали своју прецизност, брзину и вјештину су: обарање стабала, окретање водилице и замјена ланца, комбиновано пререзивање, прецизно пререзивање, кресање грана, а према условима из Правилника за такмичење сјекача - моториста.

takmicenje.sjekaca.05 takmicenje.sjekaca.04

Сврха овог такмичења јесте показати вјештине сјекача, који свој посао обављају у тешким и напроним условима и углавном далеко од очију јавности. Поред тога, превенција незгода је једна од најбитних ставки којој се мора  посветити посебна пажња приликом извођења ове врсте радова, као и самог такмичења.

Прво и друго мјесто у појединачној катетгорији припало је такмичарима из шумског газдинства „Mаглић“ Фоча Момиру Павловићу и Срђану Павловићу, а треће мјесто освојио је Миливоје Ђоројевић члан екипе ШГ „Височник“ Хан Пијесак.

Екипни побједник овогодишњег такмичења је ШГ „Маглић“ Фоча. Друго мјесто припало је екипи „ШГ „Височник“ Хан Пијесак, а треће домаћину, ШГ „Вучевица“ Чајниче.

Како се у претходним годинама цјелокупан сектор суочава са недостатком овог профила радника, односно сјекача, а што са друге стране онемогућава неометан процес производње шумских дрвних сортимената, што је заправо основна дјелатност Јавног предузећа, оваква врста манифестација служи и да би се јавност упознала са овом врстом посла, начином на који се изводи, те какве су то квалификације потребене да би се исто могло радити. 

takmicenje.sjekaca.03 takmicenje.sjekaca.07

Како су истакли и организатиори и учесници, у наредном периоду ће се интензивније радити на омасовљавању ове манифестације, како би се истој дало на значају на начин на који то сјекачи и заслужују. Цјелокупан процес извођења радова и одвијања процеса производње шумских дрвних сортимената почива управо на њиховом раду. Из тог разлога и у будућем периоду мора им се дати још више на значају.

Спонзори овогодишњег такмичењa били су: предузећа „Шумоопрема“ д.о.о. Бања Лука, овлаштени дистрибутери јапанског ECHO програма и „Лада ауто“ Бања Лукa, дистрибутер аутомобилских брендова Лада, Газ, Камаз, Урал, и Уаз за тржиште БиХ као генерални спонзор Четвртог такмичења сјекача - моториста; „Thor“ d.o.o. Добој који је генерални дистрибутер шведског произвођача Хускварна АБ за територију Босне и Херцеговине; „Уникомерц“ д.о.о. Мостар као ексклузивни увозник и дистрибутер STIHL производа за БиХ, Србију и Хрватску и Словенију; предузеће „Arcadia Company“ d.o.o. Gradiška.

Такође, велика захвалност иде и предузећима: „Јасмин М“ д.о.о.  Жепче, „Интрал“ д.о.о. Лакташи, „Гума М“ Бања Лука, „Шума план“ Бања Лука, „19. децембар“ д.о.о.  Власеница, „Енерго Систем“ д.о.о. Пале, „ВС Комерц“ Бијељина, и „BHS Power“ d.o.o. Братунац, док је пехаре за побједнике обезбједио Александар Хајдер.

 takmicenje.sjekaca.06takmicenje.sjekaca.08

 

Нови документи

25. Nov 22
Позив за достављање понуда за ресторанске услуге за потребе ШГ 'Горица' 25.11.
24. Nov 22
Закључак о исправци грешке у Одлуци о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке услуга системског прегледа радника од 23.11.2022.године за ШГ 'Бирач' 24.11.
24. Nov 22
29 План набавки услуга у шумарству за 2023.годину ШГ 'Трескавица' 22.11.
24. Nov 22
18 План набавки услуга у шумарству за 2023.годину ШГ 'Дрина' 18.11.
24. Nov 22
Позив за достављање понуда за здравствене услуге - системски преглед радника у 2022.години за потребе ШГ 'Височник' 24.11.
23. Nov 22
Поништење поступка набавке путничког возила за 'Лот 2' у ЈП 22.11.
23. Nov 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку горива за потребе ШГ 'Трескавица' 22.11.
23. Nov 22
Одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку теренског возила за потребе ШГ 'Врбања' 22.11.
23. Nov 22
17 Измјена коригованог Плана набавки за 2022.годину ШГ 'Романија' - измјена за услуге 22.11.
23. Nov 22
Поништење поступка набавке робе - контејнерског репроматеријала - врећице за фолије за потребе 'ЦСРП' 22.11.