04.03. Први састанак партнера на пројекту очувања Панчићеве оморике

Први састанак партнера окупљених око Пројекта „Подршка рестаурацији и конзервацији  најстарије европске врсте дрвећа Панчићева оморика – (Picea omorika(panč.) Purkinyne) одржан је 4. марта 2022. године, у Вишеграду. Састанку су присуствовали представници Републичког завода за  заштиту културно-историјског и природоног насљеђа као водитеља Пројекта, ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац,  Шумарског факултета Бања Лука,  НП „Дрина“, НП „Тара“, УГ „Цeнтар за животну средину“, „Арбор Магна“, „Еко Центар“ и Планинарски клуб „Тара“. Састанку су, поред представника партнера, присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске.

Из разлога што Панчићева оморика настањује  разуђен простор са обе стране ријеке Дрине и налази се на подручју више административних јединица, потребно је повезати све управљаче локалитета које настањује, а са циљем заједничког дјеловања и рада на очувању ове ендемске врсте. На састанку су досадашња истраживања презентовали проф. др Милан Матаруга, Ђорђије Милановић и Ана Ћурић која је овом приликом представила пројектни задатак, резултате досадашњег рада на терену, те планове за наредни период, у којем ће бити настављена  теренска истраживања. У току састанка посебно пажња је посвећена прошлогодишњим пожарима,  који су значајно деградирали стање виталних састојина и стабала Панчићеве оморике, те је истакнуто да  важан сегмент очувања јесте и превенција и заштита од пожара, као и правовремено реаговање у случају појаве истих.

Састанак су организовали Републички завод за  заштиту културно-историјског и природног насљеђа и „Центра за животну средину“, а домаћин је било ШГ „Панос“ Вишеград, Ловачки дом „Каменица“ који се и налази у непосредној близини станишта Панчићеве оморике.

visegradSastanak14032022

 

Нови документи

20. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку грађевинског материјала ШГ 'Градишка' 17.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке грађевинског материјала у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлукао избору најповољнијег понуђача у поступку набавке ресторанских услуга у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке средстава за хигијену у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке хране и пића у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке услуга одржавања моторних пила у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке услуга одржавања опреме у ШГ 'Дрина' 16.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке електро - материјала у ШГ 'Дрина' 07.03.
17. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача у поступку набавке геодетских услуга у ШГ 'Дрина' 16.03.
16. Mar 23
Одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку канцеларијског материјала ШГ 'Рудо' 16.03.